Споделяне на споделеното

Този сайт (а и животът ни въобще) не би бил възможен, ако не съществуваше принципа споделяне на споделеното. Какво (накратко) означава този принцип:

желание да върнеш обратно към другите добротата и любовта получена от тях

И наистина: без щедростта и благородството на мнозина животът ни е невъзможен. Помислете за живота си, зависещ от толкова много хора, за всички с които сме свързани, пряко или косвено, и за това което сме получили от тях. Много сме получили ей тъй, даром. Ние не можем да се отблагодарим на всичките си благодетели, но можем да последваме примера им - да споделим с другите това, което самите ние сме получили от други. Как да го приложим във всекидневието ни:

Сигурен съм че знаете значението на всяка от тези думи, и помните какво сте изпитали когато сте усетили тези отношения насочени към вас. Е, точно това ще усетят и всички други, когато им отвърнете със същите неща. И, предполагам, отговора който те ще върнат към вас ще е подобен.

Ако ли пък не сте имали шанса да изпитате някое от отношенията изброени по-горе, то тогава напълно ще ме разберете. Значи знаете какво е самота, обида, непрофесионализъм, злоба, отчужденост и как боли от всички тях. Не бъдете злопаметни и егоисти - дайте на другите това, което не сте получили самите вие. Може да сте най-бедният, най-нещастният и най-онеправданият - забравете го и дайте от сърце. И ще видите, че това което сте мислили за себе си, не е вярно - не може да е беден оня който подпомага други, нещастен - даряващият щастие и онеправдан - поддържащият правда. Напротив - към вас ще дойде онова, което сте споделили с други.

Този принцип, макар и в малко по-различна форма, е заложен като изискване в лиценза GNU GPL, и в Creative Commons лиценза Споделяне на споделеното. Каква е причината авторите, публикували творбите си под тези лицензи, да настояват за споделяне на споделеното? Една единствена: да гарантират, че всички бъдещи ползватели, дори тези на променените от вас творби, ще имат същите права, които са били дадени на Вас. Това е причината и ние да се опитваме да спазваме този принцип.

Мисля че е честно. И че резултатът си заслужава. Така че, моля, спазете този договор във вашия живот :-)